Túró rudi golyó

Hozzávalók:

200 gramm mascarpone (light)

250 gramm túró (zsírszegény)

2 ek édesítő (4:1)

Öntet:

2 ek holland kakaópor

víz

1 ek édesítő (4:1)

Elkészítés:

A mascarponét, túrót és az édesítőt összekeverjük, majd golyókat formázunk belőle

Mélyhűtőbe rakjuk 1 órát

Öntet:

A kakaóport, és az édesítőt összekeverjük, majd ráöntünk egy kis meleg vizet. Sajnos nem mértem le.. de olyan szirupos állaga legyen. (nem kell sok víz)

Tálkába rakunk 3-4 golyót, majd ráöntjük a szószt.

Kakaós csiga

Tészta:

400 g búza finomliszt
350 g teljes kiőrlésű liszt
50 g búzasikér
4 dl tej
1 kocka élesztő (50 g)
40 g cukor
150 g margarin/vaj
pici só

Töltelék:

50 g cukrozatlan kakaópor
50 g eritrit -(hő hatására az eritrit veszít édességéből, ezért lehet picit többre lesz szükséged, ha édesebben szereted, de érdemes keverni más édesítővel is, vagy egy kis cukorral)
120 g vaj/margarin

Elkészítés:

• A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből (2 decit). Kicsit elkeverjük az élesztővel, és letakarva 10-15 percig pihentetjük (míg megkel).

• Hozzáadjuk a 15 dkg lágy margarint és a sót. Hozzáadjuk a maradék tejet és összegyúrjuk. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk.

• Lefedve kelni hagyjuk a tésztát, 1 óra ajánlott, de ha türelmetlenek vagyunk, akkor 30 perc is elég.

• Míg kel a tészta, addig összekeverjük a margarint az édesítővel és a kakaóporral. Én kicsit megmikróztam, mert úgy könnyebb kenni.

• Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra. Megkenjük a kakaós-édesítős margarinnal, és felcsavarjuk.

• 3 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú tepsibe / sütőedénybe Tegyünk alá sütőpapírt( könnyebb elmosni a tepsit is) Nyugodtan rakhatjuk őket közel egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben.

Én kb. 180 fokon sütöttem, alsó-felsőn 25 percig.

Nekem 20 csiga jött ki ebből az adagból.

Bounty golyó

Hozzávalók:

150 g mascarpone (light)

200 g kókuszreszelék

1 ek 1:4 édesítő

130 g étcsoki (kb 1,5 tábla)

1 tk kókusz zsír

  • A mascarponét, kókuszreszeléket és az édesítőt összekeverem, majd gombócokat gyártok belőle. Egy tálcára rakom, majd mehet a mélyhűtőbe kb. 1-1,5 órára.
  • Az étcsokit egy tányérba kockáztam, majd a kókuszzsírral együtt megolvasztottam meleg víz felett.
  • Utána óvatosan belemártogatom a csokiba a kókuszgolyókat, majd visszatettem a tálcára. Próbáltam kicsit lecsöpögtetni a golyókról az olvadó csokit, hogy ne legyen minden olyan.
  • Legalább fél órát tegyük a hűtöbe,hogy megdermedjen rajta a csoki. Jó étvgyat.

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:

50 g köles liszt

150 g teljes kiőrlésű búzaliszt

1 ek olaj

1 csipet só

2 tk eritrit

½ tasak sütőpor

4 dl folyadék- nálam 2 dl víz+2 dl tej (1,5%)

1 db tojás

Elkészítés:

  • A száraz alapanyagot összekeverjük egy tálba
  • A tejes és a tojást külön tálba összekeverem, majd összeöntöm a kettőt. Fokozatosan összekeverem, és kész is a palacsintatésztánk
  • Nem kell állni hagyni- lehet egyből sütni
  • Én egy sima palacsintasütőbe szoktam evőkanállal 3-4 db-ot rakni
  • Az első sütés előtt még tegyünk a serpenyőbe egy pici olajat, de utána már nem kell
  • Megsütjük mindkét oldalát

Bármivel lehet fogyasztani. Az én személyes kedvencem az erdei gyümölcs lekvár (light) + házi mogyoróvaj.

Teljes kiőrlésű pizza

Hizzávalók:

Teljes kiőrlésű pizza:

  • 400 gramm teljes kiőrlésű liszt - (tönköly és sima búza keveréke a legjobban bevált)
  • 100 gramm fehér búza liszt
  • 330 ml meleg víz
  • 1 tasak élesztő
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 teáskanál cukor

Pizzaszósz:

  • paradicsom püré (dobozos)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • A meleg vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olívaolajjal majd hagyjuk felfutni egy picit.
  • Aa lisztet egy tálba kimérjük, hozzákeverjük a sót, összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
  • Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük és összedolgozzuk a liszttel.
  • Alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
  • Egy nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni 1-1.5 órát
  • Ekkor kiborítjuk a lisztezett felületre, és átgyúrjuk újból, majd kinyújtjuk 0,5 cm-re (vagy vékonyabbra, ki hogy szereti)
  • Én egy picit elő szoktam sütni (5 percet) majd utána rakom rá a paradicsomszószt, sajtot és a többit-amit csak akarunk ( és a tetejére megint sajtot, hihi )
  • Magas hőfokon (250 ) 15 perc alatt kisül.

Nyári tekercs

Hozzávalók:

6 db rizslap (16 cm)

2 db répa

2 nagy levél jégsali

tofu

feta sajt

búzacsíra

apróra vágott mogyoró

szójaszósz

Elkészítés:

A zöldségeket hosszú hasábokra vágjuk.

A rizslapokat meleg vízbe áztatjuk fél percig, mikor már formázható állaga van egy tányéra tesszük.

Középre rakjuk a salit, répát, tofut stb..

A két oldalsó szélét ráhajtjuk, majd alulról felfele elkezdjük tekerni, és kész is.
Szójaszószba mártogatva isteniek.

A fenti hozzávalók bátran változtathatók, ezek csak példák, hogy én így csináltam. Bármilyen zöldséget lehet bele tekerni, ha kiadósabbakat akarunk készíteni még rizst, vagy üvegtésztát is tehetünk bele.

Vendégváró snacknek is tök jópofa lehet, de elsősorban kis étkezésre szoktam fogyasztani.

Egy rizslap (16cm ) 5 g ch, így nagyon alacsony szénhidrát tartalmú. Igaz, hogy gyorsan felszívódó a rizskeményítő miatt, de, ha tele pakoljuk zöldségekkel ez elég jól ellensúlyozza, így bátran lehet fogyasztani diétázóknak is..

Padlizsán krém

2 db nagyobb padlizsán

0,5 fej kisebb lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

őrölt feketebors

100 g majonéz

2 nagy csipet só


Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk és 180 fokos sütőbe megsütjük.Félidőbe forgassuk meg. Akkor jó ha már ráncos a héja és jó puha a belseje.

A fokhagymát megpucoljuk majd alufóliába csomagoljuk és berakjuk a padlizsán mellé.

Ha megsültek akkor a belsejüket króm vagy fa kanállal kikaparjuk a turmixgépbe, a lila hagymát és a fokhagymát is mellé dobjuk és összeturmixoljuk.

Hozzáadom a majonézt és ízesítem. Addig turmixolom amíg megfelelő állagú nem lesz

Az ízek igazán másnapra érnek össze. Pirítóssal , szendvicsekbe tökéletes választás.